Kunststof raamopeningsmechanisme, PVC raamopeningsschema (2023)

De vragen waaruit het kunststofraam bestaat, wat de algemene structuur en details zijn, zijn interessant voor leerlingen van het bouwen van onderwijsinstellingen en enthousiaste appartementseigenaren. Als in het eerste geval de noodzaak om het onderwerp te bestuderen wordt veroorzaakt door de vereisten van docenten en het programma, dan in het tweede geval - door de wens om je voor te bereiden op het bestellen van PVC-ramen. Deze aanpak is gerechtvaardigd, aangezien u hiermee snel en met alle redenen samen met het meetbedrijf van het installatiebedrijf kunt bepalen welke optie qua prijs en functionaliteit optimaal is. We zullen het ontwerp van kunststof ramen met diagrammen en in detail presenteren op een zodanige manier dat het materiaal in gelijke mate ten goede komt aan studenten van bouwscholen, universiteiten en appartementseigenaren. Mochten er na het lezen nog vragen zijn, neem dan contact op met de adviseurs in St. Petersburg.

Waar een plastic raam uit bestaat - doorsnedediagram, details

Technisch gezien bevat het raam alleen een PVC-kozijn met geïnstalleerde vleugels, ramen met dubbele beglazing, afdichtingen en fittingen. Het plaatsen van een vensterbank, eb en het afwerken van hellingen zijn echter noodzakelijk om de doorschijnende structuur langdurig en betrouwbaar zijn taken te laten vervullen en om de kamers licht en warm te houden. Om deze reden worden deze elementen ook weergegeven in het bovenstaande diagram.

Kunststof raamopeningsmechanisme, PVC raamopeningsschema (1)

Om te beginnen zullen we de namen geven die de samenstelling en hoofdfunctionaliteit aangeven, en in de volgende secties zullen we in detail de details van het plastic venster beschrijven.

 • Kader

Vervaardigd uit met metaal versterkt PVC-profiel. Het frame (installateurs zeggen vaak "box") beslaat de gehele omtrek van het raam en dient als basis voor de installatie van beweegbare en vaste (vaste) vleugels.

Lees ook: Hoe ramen te slaan voor de winter op een bouwplaats: Behoud van onvoltooide constructie van een huis voor de winter - Hoe ramen te koken voor de winter
 • Sjerp (kozijn)

Beweegbaar raamelement, frame samengesteld uit PVC-profiel met geïnstalleerd raam met dubbele beglazing. Het element is bevestigd aan fittingen, die de nodige functionaliteit bieden - openen, sluiten, draaien, enz. Het raam met dubbele beglazing in de vleugel wordt vastgehouden door een glaslat, de verbinding wordt afgedicht met een kit.

 • Glazen eenheid

Een transparant raamelement bestaande uit 2 of meer parallel geschakelde glasplaten. De luchtdichte verbinding en de afstand tussen de glazen wordt bepaald door de afstandhouder. Een raam met dubbele beglazing is het belangrijkste element van een raam, omdat er licht door de kamer valt. Een aanzienlijk oppervlak suggereert dat dit element primair verantwoordelijk is voor de thermische geleidbaarheid van de kunststof raamconstructie.

 • Shtapik

Omslag gemaakt van polyvinylchloride (PVC) met een rubberen basis. Door de nauwe aansluiting op het kozijn en de glaseenheid beschermt de glaslat het pand tegen koude, wind en stof van buitenaf.

 • Impost

Een element gemaakt van PVC-profiel, dat de zones van de vleugels begrenst, waardoor ze kunnen worden gesloten.

 • Uitrusting

Soms zeggen ze over beslag als over de structuur van het mechanisme van kunststof ramen. Dit is inderdaad een set elementen die zorgt voor controle en veranderingen in de huidige positie van de bladeren. Bij de keuze van lamellen, scharnieren, hangers en andere onderdelen van het beslag wordt rekening gehouden met het gewicht van de vleugels, dat voornamelijk wordt bepaald door het aantal kamers in de glaseenheid en de dikte van het glas.

 • Vensterbank

Geïnstalleerd van binnenuit (binnen) onder het raam. Het wordt aanbevolen om de vensterbank tijdens het gebruik niet te overbelasten, maar om tijdens de installatie de vereisten voor uitsteken van de muur in de kamer in acht te nemen. Dit is nodig zodat er in de winter voldoende luchtverversing in de raamopening is, condens valt er niet uit.

 • Laagtij

Van buitenaf onder het raam gemonteerd. De taak van het element is om het water te verwijderen dat door de raamopening stroomt (regen, smeltende sneeuw), om het binnendringen en ophopen van vocht onder het kozijn te voorkomen.

 • Hellingen

Dit zijn de oppervlakken van de muren van het huis langs de omtrek van de raamopening, die isolatie en beschermende afwerking nodig hebben. Een beschermende afwerking is nodig om het binnendringen van koude lucht, vocht, isolatie (polyurethaanschuim) tegen UV-straling te voorkomen. Van buitenaf kunnen platbands op de hellingen worden geïnstalleerd.

Tekeningen en projecten

Afhankelijk van hun ontwerpparameters kunnen houten raamprojecten zijn:

 • Duitse;
 • Russen;
 • Fins.

De eerste optie onderscheidt zich door de aanwezigheid van een enkelvoudig houten deel. Dit model bestaat uit een grote doos en twee deuren, die elk van glas zijn. In de regel wordt een reeks grenen gebruikt voor de vervaardiging van een houten onderdeel.

Het belangrijkste nadeel van dergelijke constructies is de neiging tot vervormingen, bovendien kan de vleugel niet zoveel mogelijk rechtstreeks aan het raam hechten, daarom kan in geval van regen extern vocht op de vensterbank komen. Dergelijke ramen zijn meestal uitgerust met niet-verstelbare handgrepen en scharnieren, dus ze zorgen niet voor de ventilatiemodus.

Kunststof raamopeningsmechanisme, PVC raamopeningsschema (11)

Duitse ramen worden vaak Europees genoemd, omdat alle fittingen zijn gemaakt in de landen van de Oude Wereld. Met dit ontwerp kunt u de positie en hoek van de flappen effectief aanpassen en bovendien zorgen voor de aanwezigheid van vergrendelingsmechanismen en de mogelijkheid van luchtventilatie.

Dergelijke ramen hebben meestal een kozijn en een schuifraam met twee kamers. Euro-raam is voorzien van een raamkozijn en een schuifraam. Dergelijke producten zijn eenvoudig te bedienen, licht van gewicht en worden gekenmerkt door een hoge thermische bescherming. De levensduur van eurovensters is meer dan 60 jaar - deze duurzaamheid is te danken aan de hoge sterkte-eigenschappen van drielaags gelijmde balken, die worden gebruikt bij de productie van Duitse ramen.

Tekeningen van Finse ramen hebben een breed frame en twee vleugels met een getrapte openingsmethode, terwijl de buitenste vleugel is ontworpen van gewoon glas en de binnenste vleugel is ontworpen uit een enkele kamer met dubbele beglazing.

De grondstof voor de productie van dergelijke ramen is massief hout, geen hout, waardoor het raam er erg stijlvol en esthetisch uitziet, maar het verliest een beetje aan Duits in kwaliteit en duurzaamheid.Constructie van profielen van kunststof ramen

Het profiel van polyvinylchloride (PVC) fungeert als basis voor de constructie van het raam, dat kunststof wordt genoemd, hoewel het oppervlak van de glaseenheid groter is. Daarom zullen we eerst het structurele element beschrijven.

Kunststof raamopeningsmechanisme, PVC raamopeningsschema (12)

Het doorsnede-ontwerp van kunststof ramen dat in de figuur wordt getoond, is nuttig omdat het de interne structuur van niet alleen het PVC-profiel laat zien. Ook de rol en plaats van het draagprofiel, de eb en de correcte plaatsing van de vensterbank zijn zichtbaar. Afgezien van kleuren en decoratieve laminering, verschillen de externe PVC-profielen van alle fabrikanten en lijnen weinig. Een ander beeld blijkt als je het constructiemateriaal in doorsnede bekijkt. Laten we beginnen met het feit dat de productlijn vier ondersoorten van profielen bevat om te vormen:

 • Frames (dozen)
 • Imposta
 • Sjerpen (kozijnen)
 • Shtapika

Het belangrijkste materiaal is in ieder geval PVC, waarvan de buiten- en binnenwanden van het profiel zijn gemaakt. De binnenwanden verdelen de ruimte van het frame in kamers en hoe meer kamers er zijn, hoe groter de weerstand tegen warmteoverdracht. Dat wil zeggen, de versie met 7 kamers beschermt beter tegen warmteverlies dan de versie met 5 kamers. Deze indicatoren - 5-7 camera's - zijn de beste keuze voor centraal Rusland, inclusief Sint-Petersburg. Fabrikanten bieden profiellijnen aan met binnen- en buitenwanden van de volgende diktes:

 • Klasse A - 2,8 en 2,5 mm
 • Klasse B - 2,5 en 2 mm
 • Klasse C (of object, object, motor, aanbesteding) - niet gestandaardiseerd

Voor residentiële gebouwen wordt aanbevolen om alleen klasse A te gebruiken. Producten van klasse B hebben een lagere prijs en worden aanbevolen voor gebruik in ingangen, niet-residentiële gebouwen. Een aanzienlijk aantal experts raadt het gebruik van klasse C-producten nergens af. Desalniettemin vindt het objecttype toepassing in tijdelijke gebouwen, secundaire productiefaciliteiten.

Polyvinylchloride is een vrij sterk materiaal; andere eigenschappen zijn ook belangrijk voor bedrijfsomstandigheden:

 • niet bang voor zonlicht, vorst, vocht
 • bederft niet door chemische invloeden (detergenten)
 • milieuvriendelijk, stoot niet alleen schadelijke stoffen uit in de lucht, maar ook geen stoffen in het algemeen, zelfs niet bij sterke verwarming
 • ondersteunt geen verbranding

Zelfs de sterkte van PVC van de klassen A en B is echter niet zo groot dat het lange tijd bestand is tegen het gewicht van dergelijke zware elementen zoals ramen met dubbele beglazing. Daarom is het profiel versterkt met metaal. Een belangrijke rol wordt gespeeld door de vorm van het wapeningsmetaal - zonder aanvullende uitleg is het duidelijk dat de U-vormige versie de voorkeur heeft boven de L-vormige versie, omdat deze een groter laadvermogen heeft.

Een andere belangrijke indicator van het kunststof profiel is de breedte, die de mogelijkheid bepaalt om brede ramen met dubbele beglazing te installeren. Voor centraal Rusland, Sint-Petersburg, wordt een breedte van 70-80 mm als voldoende beschouwd, maar als u betrouwbaar wilt isoleren, kiest u de noordelijke optie - 120 mm.

Voorbereidende fase

Eventuele constructiewerkzaamheden bestaan ​​uit een voorbereidings-, hoofd- en eindfase. Bij de vervaardiging van een raam omvat de voorbereidende fase de selectie van timmerwerktuigen en optimale grondstoffen. Bovendien is het noodzakelijk om een ​​gedetailleerde tekening te maken, waarin niet alleen de totale afmetingen van het frame zijn gemarkeerd, maar ook de afmetingen van alle componenten.

Benodigde gereedschappen

Om te werken, hebt u de volgende hulpmiddelen nodig:

 • een hamer;
 • boren;
 • schroevendraaier;
 • Glas-snijder;
 • beitel;
 • freesmachine;
 • slijpmachine;
 • zag.

De lijst is niet uitputtend. Als u zoveel mogelijk wilt besparen, heeft u ook een circulaire nodig. In dit geval kunt u elk houten canvas kopen en het zelf oplossen in de benodigde lege plekken.

Benodigde materialen

De meeste houten kozijnen zijn gemaakt van droog of verlijmd hout, maar in sommige gevallen kunnen nieuwe multiplexplaten als grondstof worden gebruikt.

Multiplex is de goedkoopste en de laagste kwaliteit. Alleen geschikt voor binnenramen. Zelfs goed behandeld met beschermende impregnaties, neemt multiplex snel vocht op en begint het af te brokkelen.

Massief hout is een goede en relatief goedkope oplossing. Het nadeel is dat zo'n bord kan leiden, wat zal leiden tot een verandering in geometrie.

Lees ook: Hoe ramen te kiezen: kenmerken van kunststof ramen. Tips voor het kiezen van een frame en profiel, afdichting en accessoires. Foto- en videorecensies van modellen van fabrikanten

Bovendien moet erop worden gelet dat scheuren en knopen worden vermeden.

Gelijmd hout is een uitstekende keuze voor frameconstructie. Ten eerste is het lichtgewicht, maar tegelijkertijd sterk genoeg vanwege zijn meerlaagse. Ten tweede leent deze houtsoort zich niet voor sedimentaire invloeden en vervormingen.

Het wordt aanbevolen om een ​​hout van 5x5 cm te gebruiken voor het frame.

Daarnaast heb je nodig:

 • houten glaskralen;
 • PVA-lijm;
 • zelftappende schroeven voor hout.

Het is raadzaam om vooraf stopverf, beits of antibacteriële impregnering in te slaan.

Ramen met dubbelglas

Structureel gezien is een dubbele beglazing twee of meer platen van gehard glas, die aan elkaar worden bevestigd en op de vereiste afstand worden gehouden door afstandhouders. De ruimte tussen de ruiten wordt gevuld met lucht of inerte gassen en vervolgens afgedicht. De dikte van glasplaten is 4-8 mm, daarnaast is het mogelijk om triplex glasplaten te gebruiken die aan elkaar zijn gelijmd met een film.

Het gedeelte van een kunststof raam dat in het vorige gedeelte wordt getoond, toont een conventioneel raam met dubbele beglazing met één kamer. Gezien de klimatologische omstandigheden in het Europese deel van Rusland wordt deze optie echter niet voldoende geacht.

Kunststof raamopeningsmechanisme, PVC raamopeningsschema (19)

Rekening houdend met de strenge winters, wordt het aanbevolen om appartementen in Sint-Petersburg te isoleren met 2-kamer (3 glazen) ramen met dubbele beglazing of energiebesparende eenkamer-ramen. In energiebesparende constructies is een van de glazen van binnenuit bedekt met een nanofilm, die 30-40% van de infraroodstralen die worden uitgezonden door verwarmingsradiatoren en verwarmde objecten in de kamer reflecteert. Een andere optie is om een ​​tweekamer dubbel glas te gebruiken om de thermische geleidbaarheid in vergelijking met een eenkamer met 1,5 - 1,8 keer te verminderen.

Zoals weergegeven in de figuur, worden een aantal formules voor isolatieglaseenheden gebruikt. Het is duidelijk dat een toename in de breedte van de kamers en de dikte van het glas de thermische geleidbaarheid vermindert. Maar een kunststof raam lost ook andere problemen op, bijvoorbeeld bescherming tegen omgevingsgeluid. Om de geluidsbescherming te verhogen, worden dergelijke constructieve oplossingen gebruikt, zoals de vervaardiging van dubbele beglazing met triplexglas, met verschillende breedtes van de kamers.

Naast de beschreven opties worden ook zonwerende en slagvaste glaselementen aangeboden, die helpen beschermen tegen respectievelijk zomerhitte en indringers.

Vergeet niet dat het PVC-profiel de nodige "zitplaats" voor de glaseenheid moet bieden. Met een beperkt budget raden we aan om minimaal een glasunit te kiezen, maar wel een breed profiel. Als na een tijdje blijkt dat het onmogelijk is om te doen zonder een breder raam met dubbele beglazing met meerdere kamers te installeren (kou, lawaai van de straat dringt binnen), dan zal een breed profiel het mogelijk maken om deze bewerking uit te voeren zonder het hele raam te vervangen structuur.

Hoe maak je met je eigen handen een houten raamkozijn van tralies

Raamkozijn tekening.

Een zeer goed materiaal om mee te werken, vaak gebruikt in de bouw, is gelijmd hout. U kunt ook de gebruikelijke massief houten versie gebruiken, maar dit vergroot de kans dat het frame zijn vorm verliest door de effecten van neerslag. Dit kan worden voorkomen door de boom af te dekken met een speciaal beschermend middel.

Het technologische proces van het vervaardigen van een constructie bestaat uit de volgende fasen:

 1. De eerste stap is om een ​​raamkozijn te maken. Snijd hiervoor een groef in een bord van 5x15 cm zodat het bord eruitziet als de letter "G" in profiel. Zo'n kam is nodig voor de strakheid van het toekomstige raam.
 2. De afmetingen van de constructie worden nauwkeurig berekend en ze beginnen de planken te zagen, en elk van hen moet worden verdeeld in vier delen van de gewenste grootte en ze zijn met elkaar verbonden. De meest betrouwbare optie voor een dergelijke montage is het gebruik van een pen en een groef. Om ze snel te maken heb je het volgende gereedschap nodig: een beitel, een hamer en een handzaag of een elektrische zaag. De groeven zijn gemaakt op de verticale delen van het frame. Doornen worden uitgesneden op de horizontale segmenten. Na de fabricage van al deze onderdelen, worden ze gecoat met houtlijm en worden de onderdelen van de doos met elkaar verbonden, waarbij niet wordt vergeten de nauwkeurigheid van alle verbindingen met een metalen vierkant van 90 ° te observeren.
 3. De volgende fase van het werk is het versterken van speciale raamvierkanten in de hoeken van de kozijnuiteinden. Ze worden op de bouwmarkt of in een winkel gekocht en zijn nodig om de doos de vereiste stijfheid te geven.
 4. Geef de lijm wat tijd om te drogen en begin met het maken van een frame voor het beweegbare deel van het raam. De balk ervoor moet een kleinere doorsnede hebben dan voor het raamkozijn. Daarom is de doorsnede ervan verkleind, zodat de opening tussen het frame en de hoofddoos in het bereik van 0,1 tot 0,2 cm ligt.
 5. Framedelen worden in dezelfde volgorde en met behulp van spikes en groeven verbonden, zoals hierboven beschreven bij de vervaardiging van een raamkozijn.
 6. Na volledige montage van de binnenkant van het raam, wordt deze met scharnieren aan de doos bevestigd. U moet eerst een glasplaat plaatsen, hoewel dit ook kan worden gedaan nadat het frame volledig met uw eigen handen is gemonteerd.

De structuur is klaar om te werken (fig. 1).

Uitrusting

Dit is een set elementen die het mechanisme van een plastic raam vormen, waarmee u in bepaalde posities kunt bevestigen, de vleugel kunt openen en sluiten. De externe zichtbare en gebruikte elementen van dit mechanisme zijn de draaigrepen, de externe waarnemer ziet het andere deel van het systeem wanneer de deuren worden geopend. We zullen niet beschrijven hoe de details van de fittingen voor kunststof ramen worden genoemd, omdat ze in de afbeelding worden weergegeven.

Kunststof raamopeningsmechanisme, PVC raamopeningsschema (24)

Bij het kiezen van het type en de set fittingen wordt rekening gehouden met de volgende factoren:

 • Gewicht van de geselecteerde glaseenheid en andere structurele elementen
 • De nodige functionaliteit - met openingsaanslagen, de mogelijkheid van microventilatie, voor schuifconstructies, horizontaal opgehangen, naar buiten draaiende deuren, enz.
 • Eis van bescherming tegen openen door kinderen
 • Stijl- en smaakvoorkeuren

Optie 1 - Zelf glas installeren - (oude type ramen)

Een zuinigere optie, waarbij u geen kant-en-klare glaseenheid hoeft te kopen, verliest een beetje op het gebied van warmte- en geluidsisolatie.

Om glas in een raamkozijn te installeren, moet u de nodige gereedschappen en materialen voorbereiden. Glas is een scherp materiaal en er worden beschermende handschoenen gebruikt om snijwonden te voorkomen. Van gereedschappen en materialen die je nodig hebt:

Kunststof raamopeningsmechanisme, PVC raamopeningsschema (25)

Voordat u glas gaat snijden, dient u de benodigde afmetingen te bepalen. Meet met een meetlint de afstand tussen de groeven op het frame. Omdat de boom tijdens temperatuurveranderingen de neiging heeft om te krimpen en uit te zetten, wordt het glas 4 mm minder gesneden dan de resulterende cijfers. Anders kan het barsten als het wordt gecomprimeerd. Glassnij- en installatieproces:

Lees ook: We installeren balkonframes - installatie, bevestigingsfuncties, berekening van belastingen + 87 foto's
 1. Het materiaal wordt op een tafel of ander horizontaal oppervlak geplaatst.
 2. Dek af met een doek en markeer volgens de maat.
 3. Eerst wordt er een snede gemaakt van de korte zijde van het glas en vervolgens van de lange zijde.
 4. Op de markeringen wordt een liniaal aangebracht, waarlangs een snede wordt gemaakt met een glassnijder.
 5. Het glas wordt met een snijlijn op de rand van de tafel gelegd en er voorzichtig op gedrukt. Het zal in tweeën breken.
 6. Kleine glasvlakken (van 0,5 tot 0,20 cm) worden met een tang afgebeten.

Zeehonden

In twijfelachtige recensies op internet zijn er wederzijds exclusieve aanbevelingen met betrekking tot siliconen- en rubberen afdichtingen. Sommigen zeggen dat ze alleen de eerste optie moeten gebruiken, anderen - alleen de tweede. Dergelijke claims worden verklaard door incompetentie of smaakvoorkeuren. In feite dienen siliconen VMQ- en rubberen EPDM-afdichtingen lange tijd, betrouwbaar, zijn niet bang voor hitte en vorst. Men moet natuurlijk rekening houden met de hoge kosten van de VMQ-optie.

Kunststof raamopeningsmechanisme, PVC raamopeningsschema (30)

TPE-S- en PVC-pakkingen worden niet aanbevolen voor gebruik. De eerste is te wijten aan de korte levensduur, de tweede is te wijten aan vervorming bij temperaturen onder het vriespunt.

Hoe te maken?

Houten ramen kunnen onafhankelijk worden gemaakt, maar dit vereist op zijn minst een minimale vaardigheid in het werken met hout en een set benodigde gereedschappen.

Om te werken heb je nodig:

 • Glas-snijder;
 • boren;
 • puzzel of router;
 • een hamer;
 • roulette;

Kunststof raamopeningsmechanisme, PVC raamopeningsschema (31)

 • beitel;
 • vliegtuig.
 • Natuurlijk heb je ook materialen nodig:
 • gelijmd gelamineerd hout;
 • lijm voor hout;
 • zelftappende schroeven;
 • pluggen;
 • glaslatten;
 • kit.

Kunststof raamopeningsmechanisme, PVC raamopeningsschema (32)

Het werk wordt in een bepaalde volgorde uitgevoerd.

De eerste stap is om een ​​houten kist te bouwen. Afhankelijk van de grootte van het raam, kan het groot of klein zijn.

Om een ​​frame te maken, is het noodzakelijk om planken van 15x5 cm te gebruiken, in het werkstuk is het nodig om een ​​klein L-vormig groefgat te maken tot een diepte van ongeveer 1,5 cm Alle basiselementen worden aan elkaar bevestigd met houtlijm , en voor een grotere fixatie van de gewrichten, zijn ze versterkt met een staaf met een lengte tot 3 cm, hij is het die de belangrijkste fixer is van de resterende structurele elementen.

Dan komt de installatie van de doos direct in de raamopening die van tevoren is voorbereid.Om dit te doen, moet u gaten in de muur boren, de pluggen erin bevestigen en de doos bevestigen met zelftappende schroeven, waarna de voegen worden behandeld met een kit.

Kunststof raamopeningsmechanisme, PVC raamopeningsschema (33)

Het tweede werkblok houdt verband met de vervaardiging van een frame, hiervoor wordt een staaf van 5x7 cm gebruikt, maar de dikte kan variëren afhankelijk van de dikte en afmetingen van het glas dat erin wordt bevestigd. Als een profiel met enkel glas wordt gemonteerd, zijn slechts twee groefgaten voldoende. Als het profiel dikker is, moet het aantal gaten worden verhoogd.

Wanneer alle hoofdonderdelen zijn gemaakt, is het noodzakelijk om direct door te gaan met de montage van het frame. Hiervoor worden de planken onder een hoek van 45 graden gezaagd en met behulp van het profiel wordt een pen-groefverbinding gevormd, deze wordt versterkt met zelftappende schroeven.

Kunststof raamopeningsmechanisme, PVC raamopeningsschema (34)

Hoe maak en installeer je een frame

De vervaardiging van houten kozijnen voor zomerhuisjes houdt niet op bij de montage van de doos. Nadat het klaar is, moet u voor de vensterbank zorgen. Voor de vervaardiging heeft u een balk van 50x50 mm nodig: het gewenste profiel wordt eruit gesneden, waarvan de vorm afhangt van het soort ontwerp van uw raam en van welke breedte u de glaslat installeert.

Het frame zelf moet iets kleiner zijn dan de doos, zodat deze erin kan worden geplaatst. De opening moet ongeveer 2 mm zijn. Je hebt een vliegtuig nodig om een ​​profiel aan te maken. Het afgewerkte element moet zorgvuldig worden geschuurd.

De productie van houten kozijnen voor ramen volgt hetzelfde principe als de montage van de doos. Zaag het slot in de structuur uit, bedek het met lijm en verbind de elementen. Buiten kunt u metalen hoeken installeren, dankzij hen wordt de structuur duurzamer.

Voordat u de structuur installeert, wordt het aanbevolen om deze te schilderen of te beitsen. Nadat de verf is opgedroogd, kunnen scharnieren en vleugels worden geïnstalleerd als de structuur kan worden geopend.

We maken een doos, als het niet allemaal ingenieus is, is het eenvoudig

Zit er geen box in de muur waar je raam op komt, dan zul je deze ook zelf moeten maken. Het dient om te voorkomen dat de last van het gewicht van de muren op kwetsbare raamkozijnen valt, wat behoorlijk gevaarlijk is. Er zal hier zeker niets ingewikkelds zijn, alles is eenvoudig, je hebt een gewone doos nodig, die je zelf moet meten.

 • Neem een ​​plank of hout met een doorsnede van 15x5 centimeter, dat is voldoende om een ​​doos te maken.
 • In het werkstuk moet je een groef kiezen, anderhalve centimeter diep, in de vorm van de letter G.
 • In eerste instantie kunt u de delen van de constructie met gewone houtlijm verbinden.
 • Verder worden gaten geboord in de hoeken, tot drie centimeter diep, waarin houten pinnen worden gestoken om de constructie stevig te bevestigen onder een hoek van 90 standaard graden (rechte hoek).

Het is noodzakelijk om de doos in de muur te monteren, zodat deze volledig bewegingsloos is. Dat wil zeggen, u moet de gaten boren waar de ankers of pluggen worden geplaatst en de doos er stevig aan vastschroeven. Het wordt aanbevolen om alle scheuren weg te blazen met polyurethaanschuim, wat zeer aan te raden is als u daarna de warmte en waterdichtheid niet vergeet.

DIY houten kozijnen, video, opmerkingen

Eerst moet je weten dat je voor je werk een speciale balk nodig hebt met een doorsnede van 6x4 centimeter, en misschien zelfs meer. Het hangt allemaal af van de hoofdgrootte van het vensterblok. De vorm van het profiel voor het frame kan worden gevarieerd, het hangt allemaal af van het verwachte aantal glazen, hun oorspronkelijke dikte en de grootte van vooraf gekochte fabrieksglaslatten.

 • De versie met enkel glas van het raamprofiel zal twee rechthoekige groeven moeten hebben, die nodig zijn voor installatie in een doos en voor beglazing.
 • Als het profiel twee glazen moet hebben, is het noodzakelijk om een ​​extra groef voor het tweede glas te maken.
 • Voor een centimeter kraal moet je een rechthoekige groef kiezen, evenals glas van vier millimeter dik.
 • Het frame wordt met voorgesneden groeven uit het profiel samengesteld en hiervoor moet u het markeren, zorgvuldig meten en afsnijden in een hoek van 45 graden.
 • Het is noodzakelijk om een ​​bevestigingsvoeg "doorn-groef" van het standaardtype te maken en deze op timmerlijm te plaatsen voor grotere betrouwbaarheid en om de onbeweeglijkheid van de constructie te garanderen.

U kunt het frame ook extra bevestigen met zelftappende schroeven. Hier moet u er echter voor zorgen dat hun doppen vlak in het hout gaan, anders zullen ze het sluiten en openen van de deuren hinderen, en dit is onaanvaardbaar.

We plaatsen glas in raamkozijnen met onze eigen handen, video

Wanneer al het werk aan de vervaardiging van kozijnen is voltooid, blijft het alleen om glas in de structuur te plaatsen, en dan is het al mogelijk om het raamblok in de doos in de muur te installeren. Hoe u het installatieproces van een houten raam goed organiseert, kan en moet op de site worden gelezen. Door het correct en nauwkeurig opmeten en snijden van glas, worden er geen koudebruggen gevormd door de strakke passing van het glas op het hout.

 • Het is absoluut noodzakelijk om veiligheidsmaatregelen in acht te nemen, daarom moet u bij het werken met glas onmiddellijk speciale handschoenen aantrekken. Een bril is ook handig om glasstof uit de ogen te houden.
 • Het glas moet worden gesneden met een fout van niet meer dan een millimeter, en alle randen moeten worden geschuurd met een klein kiezelsteentje.
 • Nadat de glazen eerder zijn gepast, worden ze op het frame gestoken dat is bedekt met kit, net in de groef die speciaal hiervoor is geselecteerd. De restanten van de kit moeten onmiddellijk worden verwijderd met een schone doek, anders is het moeilijk om het later te verwijderen als het opdroogt.
 • Als het raam uit een paar delen bestaat, moet een speciale houten impost op het middelste deel van het frame worden geschroefd, dat ook, zoals een frame, met alle benodigde groeven moet worden gemaakt.
 • De openingsvleugels zijn gemaakt van dunner hout en zijn met scharnierende scharnieren aan het hoofdframe bevestigd. Op deze vleugel moet de handgreep worden bevestigd en aan de andere kant van het frame de juiste groef voor de vergrendeltong selecteren.

Productieproces voor raamkozijnen

Dit belangrijke onderdeel van het raam is gemaakt van gelijmd hout. Doorsnede - 5 × 5 cm De installatie van de ventilatieopeningen gebeurt met een kleiner bord. De belangrijkste onderdelen van het frame worden op dezelfde manier bevestigd als de fabricage van de doos. Het is absoluut noodzakelijk om de onderdelen vast te zetten met metalen hoeken en een houten pin. Het raamkozijn speelt immers een essentiële rol en daarom worden de eisen steeds hoger.

Na het monteren van het profiel, met behulp van een router of elektrisch vliegtuig, snijdt u het bord in losse stukken. Daarna wordt een spike-lock gemaakt. Vervolgens wordt het frame in elkaar gezet en wordt er drogende olie op de basis aangebracht. Vergeet niet om metalen hoeken te gebruiken.

Zodra het frame klaar is, moet er glas worden geplaatst en moet de basis worden verstevigd met dunne stroken en glaslatten. Vergeet hun behandeling met lijnolie niet. Het frame met glas kan worden gecoat met email of vernis. Door het gebruik van drogende olie wordt de natuurlijke schoonheid van de boom benadrukt. Voor dergelijke doeleinden wordt meestal gewone verf op oliebasis gebruikt.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Reed Wilderman

Last Updated: 21/07/2023

Views: 5903

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Reed Wilderman

Birthday: 1992-06-14

Address: 998 Estell Village, Lake Oscarberg, SD 48713-6877

Phone: +21813267449721

Job: Technology Engineer

Hobby: Swimming, Do it yourself, Beekeeping, Lapidary, Cosplaying, Hiking, Graffiti

Introduction: My name is Reed Wilderman, I am a faithful, bright, lucky, adventurous, lively, rich, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.